Újabb fellépők: a SHAPE+ és az UH Fest együttműködése folytatódik

Október 2. és 8. között visszatér a kalandvágyó és szabad zenék egyhetes budapesti ünnepe, az UH Fest. A két évtizede aktív, az elmúlt 10 évben minden ősszel jelentkező fesztivál a kultúrák, színterek és szubkultúrák közötti párbeszédet igyekszik erősíteni, a szorosan vett műfaji kereteken túli izgalmakat keresve: helyszínei idén a Turbina, a Trafó két terme, a Gólya, a Három Holló és a Francia Intézet.

Elővételes bérleteink már kaphatók, augusztus 31-ig még kedvezményesen.

Az UH Fest nyitónapján mutatkozik be magyar közönség előtt a svéd Maria W Horn és Sara Parkman szakrális dalokat és rituális folkot, a black metal világát a spektrális zenével ötvöző projektje, a Funeral Folk. Az eddig bejelentett fellépők között van még Clíona Ní Laoi és Michelle Doyle noise duója, a Dreamgirls; a szlovén zajművész, Maja Osojnik;  Pat Thomas, Antonin Gerbal, Joel Grip és Seymour Wright freejazz kvartettje, az أحمد [Ahmed]; a fesztiválra öttagúvá bővülő Primteori trió; az UH Festre több év után visszatérő Cséfalvay András; a Rien Virgule hipnotikus rocktriója; Daniel Blumberg, aki tavasszal megjelent GUT című lemezét mutatja be nálunk.

Az UH Fest társalapítója és egyedüli magyar partnere a 2015-ben indult, több mint tucatnyi európai kísérleti zenei fesztivált tömörítő Shape Platformnak*, amely immár kilencedik éve – és tavaly óta SHAPE+ néven – támogat és hálózatosít feltörekvő európai zenészeket, alkotókat.

Ennek az együttműködésnek a részeként lép fel az idei fesztiválon a Sacred Lodge projektből és az UVB70 duóból alakult francia Nze Nze trió: erősen ritmizált és zsigeri, elektronikus poszt-punk közép-afrikai „fang” rituális gyökerekkel, industrial-dubbal és zajos interferenciákkal; érzékenyebb és szemlélődőbb, elektroakusztikus dalokkal és hangképekkel érkezik a krakkói színtérből Martyna Basta, akinek a pozsonyi Warm Wintersnél jelentek meg lemezei, a legutóbbi most áprilisban; illetve a francia Alto Fuero, Victoria Palacios és Loto Retina egészen különleges duója, amelyben egy szürreális folklór dalai, elektronika és furulya épülnek organikusan basszusnehéz és poliritmikus tánczenévé.

Tavasszal indult „hármas” rezidenciáink is folytatódnak: ezekben két helyi és egy nemzetközi alkotó dolgozik együtt, közös munkájukat pedig ezúttal a fesztivál hetén mutatják be. Az első rezidencia alkotói az ukrán Oleh Shpudeiko, azaz Heinali, aki a régizenét és a középkori polifóniát értelmezi újra moduláris elektronikán; Labus Gida, kísérleti zenész, videó- és performance-művész, a Kamon Kardamom trió tagja; illetve Mohácsi Júlia fényművész.

A második rezidencián Tahereh Nourani iráni elektroakusztikus zeneszerző áll össze Porteleki Áron dobossal és Kristóf Márton elektronikus zenésszel, ők ketten a 12z trióban is együtt játszottak. Heinali/Labus/Mohácsi a fesztivál nyitóeseményén lépnek fel, Nourani/Porteleki/Kristóf a Trafó nagytermében, a szombati napon. 

A Trafóban fellép még rajtuk kívül Bertók Márton, aki Triglav néven egy módosított Buchla Music Easel szintetizátorral tágítja, mélyíti, színesíti a moduláris elektronikában rejlő lehetőségeket.

A fenti fellépőkkel a fesztivál programja nagyjából 40 százalékos. Augusztus 31-ig még kedvezményesen kaphatók a fesztivál minden programjára érvényes bérletek, de a korábbi évekhez hasonlóan a koncertekre külön, a helyszínen is válthatók lesznek jegyek, illetve elővételesen is. A napi elővételek augusztus és szeptember folyamán fokozatosan, de legkésőbb a fesztivál teljes programjának és napi bontásának bejelentésekor szeptember első felében válnak elérhetővé.

A következő hetekben újabb fellépőkkel és részletekkel jövünk, kövessetek be minket Instagramon, a fesztivál Facebook-eseményét pedig erre találjátok

 

*Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

 

Fotók: Dreamgirls, Nze Nze (Antoine Henault), Alto Fuero, Labus Gida (Horváth Maja), Tahereh Nourani (Abiona Esther Ojo)

Back