UH Fest 2024: első információk az idei fesztiválról

Idén ősszel ismét hét napon át tartó nemzetközi zenei fesztivált rendezünk Budapesten.

Az UH Fest két évtizedes hagyományát folytatva továbbra is a kultúrák, színterek és szubkultúrák közti párbeszédet és együttműködéseket igyekszik erősíteni, a szorosan vett műfaji kereteken túli izgalmakat keresve, illetve szabad, kalandvágyó előadókat bemutatva több mint tucatnyi országból és persze itthonról, egy teljes héten át: idén október 7. és 13. között.

A fesztivál helyszínei a tavalyi évhez hasonlóan a Trafó, a Turbina, a Gólya, a Három Holló, illetve a Francia Intézet, hozzájuk csatlakozik idén először az AQB (Art Quarter Budapest) művészeti komplexuma a zárónapon.

A tavalyi fesztivált összefoglaló zenés videó (Bartha Máté, Kőrösi Máté és Fuchs Máté munkája) itt tekinthető meg.

Idei bérleteink már elérhetők, illetve a fesztivál kezdetéig megvehetők, a legkedvezményesebbek közülük azonban május 20-ig, aznap éjfélig: az early birddel az UH Fest mind a kilenc (esetleg tíz) eseményére mindössze négy esemény áráért jöhettek be. Részletek erre.

És néhány név az alakuló programból: fellép a kantoni-ausztrál hang- és zajművész Charmaine Lee; visszatér a 2021-es UH Fest zárókoncertjét adó Dis Fig, ám ezúttal trióban, a The Body tagjaival, akikkel most tavasszal jelentettek meg közös lemezt Orchards of a Futile Heaven címmel – ezt mutatják be a fesztiválon is; szintén közös projektjét mutatja be a harsonával zajzenélő, szólóban és a Selvhenter kollektívából is ismert Maria Bertel, és a francia improvizációs noise színtér folyamatosan mozgásban lévő gitárosa, Nina Garcia (azaz Mariachi) – utóbbi egy másik projektjét is elhozza a fesztiválra, de arról majd később; illetve négytagú, zenekari felállásban mutatkozik be – nem csak a magyar a közönségnek – Steinar Kittinsen (Parlamentarisk Sodomi, Brutal Blues) „space grind” stúdióprojektje, a Psudoku, amellyel a stavangeri extrém- és kísérleti zenei színtér kulcsfigurája a hetvenes évek progresszív rockstruktúráit mutálja a grindcore-ral.

Több mint harminc további fellépő várható még októberben az UH Festen. Emellett idén tizedik évébe lép együttműködésünk a SHAPE+ platformmal*, amelynek 2015-ben az UH Fest több mint tucatnyi másik európai kísérleti zenei fesztivállal együtt társalapítója volt. Ennek keretében nem csak újabb izgalmas európai előadókat és hangművészeket mutatunk majd be idén is, hanem rezidenciaprogramunk is folytatódik, amelynek keretében európai alkotók két-két hazai művésszel együttműködve közös munkákat hoznak létre és mutatnak be a fesztiválon – a nyitó- és a záróeseményen.

2018 óta működtünk együtt a DE_FORM stúdióval, akik hat egymást követő UH Festnek hozták létre az arculatát, vizuális indentitását. Együttműködésünk tavaly véget ért, külön utakon folytatjuk. Köszönjük nekik a hat évig tartó közös munkát!

A 2024-es UH Fest arculatát Kili Zsanna álmodta meg a szerves és a szintetikus kontrasztjában, az ellentmondások feszültségében, szabadon. A következő hónapokban további információkkal jelentkezünk még, a teljes programot és napi bontást szeptember elején jelentjük be.

Egy bejelentenivalónk még van nyár előtt. 2025-ben nem lesz UH Fest: tizenegy fesztivált szerveztünk egyhuzamban, 2014 óta minden évben. Tartunk egy szünetet és újragondoljuk, amit kell – jövőbeli terveinkről az idei fesztivál után mesélünk majd, ha már számunkra is formát öltenek. Addig is jó nyarat, nemsokára találkoznunk: UH Fest 2024!

Facebook event

*Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

Back