UH Fest 2020: az első fellépők

Ősszel ismét zenei fesztivált rendezünk. Az idén húsz éves – és húsz éve önkéntes munkával működő – UH Fest szeptember 27. és október 4. között több tucat hazai és nemzetközi fellépővel merül el a hangokban, zenei formákban és kalandokban. A fesztivál alakját idén is Budapest különböző klubjai, közösségi terei és a zenei örömöket kereső közönség rajzolják majd ki együttesen. Az egyhetes programsorozatra a bérletek már kaphatók.

Az idei UH Fest vendége lesz Dimitris Papadatos, azaz Jay Glass Dubs. A másfél évtizede aktív athéni zenész 2015 óta tágítja és értelmezi újra a dub hangzásai és eszköztárát, néhol egészen messze kalandozva attól, amit hagyományosan dubnak szokás nevezni. Jay Glass Dubs erős szálakkal kötődik az új bristoli zenéhez és a Bokeh Versions kiadóhoz, illetve a londoni Berceuse Heroique-hoz, utóbbinál jelent meg idei Soma című lemeze is.

Kali Malone zenéjére három éve figyeltünk fel, amikor meghallgattuk egy akkori fellépőnk, Ellen Arkbróval közös lemezeit (XKatedral Volume II & III): azon még gitározott, ám a Stockholmban élő amerikai Malone nem kötődik egyetlen hangszerhez, sokkal inkább a hangok kutatásához. Tavalyi és eddigi legnagyobb kritikai visszhangot kapó The Sacrificial Code című albumán orgonakísérleteket folytat, idén pedig Drew McDowall új lemezén szerepel elektronikával. Hozzánk is elektronikát hoz, a Trafóba szervezett esténken lép majd fel.

Több éves hagyományunkat folytatva a fesztivált egy hazai fellépő koncertje indítja: idén a dekonstruált hangköltészet és az absztrakt elektronika területén alkotó Makay Anna (MA'AM) és az elmúlt években a cyberfunktől a chillbientig kalandozó Nádházi Lajos (AIWA) közös produkciója, a MA'IWA nyitja az UH Festet. 

Az elmúlt években rendszeres szereplői a fesztiválunknak a pécsi Elektronikus Zenei Szak műhelyéből kikerülő alkotók, ott végzett Nagy Roland is, azaz Fausto Mercier, akinek sűrűn rétegzett algoritmikus elektronikáját a magyar Exiles kiadón kívül a lengyel Pointless Geometry és a cseh Genot Centre is megjelentette, tavalyi Fullscreen című lemezének pedig szép nemzetközi visszhangja volt. Ő is bemutatkozik a fesztiválon, mint ahogy fellép majd a Pénz freetek-rave kollektíva sokoldalúan izgalmas szelektora és dj-je, Kili Zsanna, azaz Mystik Voip is.

Berlinből érkezik hozzánk Mieko Suzuki kollázs-dj, hangművész, a Contagious kollektíva tagja, szervező és multidiszciplináris alkotó. Egy tavalyi klubeseményünk vendégei voltak, most visszatér a fesztiválra Jeff T Bird és Michael Jeffrey Lee fantasztikus popduója, a Bécs és Berlin között ingázó, amúgy meg New Orleansban alakult Budokan Boys. Fellép továbbá a svájci noise-punk-szabadzene több mint harminc éve aktív kulcsfigurája és kollaborátora, a leginkább Sudden Infantként ismert Joke Lanz is.

A következő hetekben újabb fellépőket jelentünk be és további fontos információkat osztunk meg a fesztiválról. Szeptember első feléig nyilvános lesz az UH Fest 2020 teljes programja, továbbá helyszínei és a napi bontás is. A fesztivál összes eseményére érvényes bérletek már kaphatók a Tixa oldalán.

A 2000 és 2010 között rendszertelenül, de folyamatosan jelentkező Ultrahang Fesztivál (UH Fest) egy négyéves látszólagos szünet és az UH Demo 2012-es elindítása után, 2014-ben tért vissza immár egyhetes programmal, és azóta minden év őszén jelentkezik. 2015-től partnerünk a tizenhat európai kísérleti zenei fesztivált tömörítő, az Európai Unió Creative Europe programjának keretében finanszírozott Shape Platform.

Back