UH Fest 2019: új fellépők és amit a fesztiválról tudni érdemes

Szeptember 29. és október 6. között ismét nemzetközi zenei fesztivált rendezünk és műfajokon átívelő kalandokat keresünk: közel negyven fellépőt és produkciót mutatunk be Budapest különféle klubjaiban, helyszínein, tereiben. Bérleteink már kaphatók.

Fesztiválunk vendége lesz Erik Wiegand, azaz Errorsmith, aki a kilencvenes évek óta fontos alakja a berlini elektronikus klubéletnek (MMM, Smith N Hack), leginkább a tánczene határainak és ritmusrendszereinek folytonosan kísérletező, játékos mutálásával: közel másfél évtizednyi szünet után adta ki 2017-ben az év egyik legfantasztikusabb és leszórakoztatóbb tánclemezét, ez volt a Superlative Fatigue a PAN-nél. Nagyon várjuk, hogy élőben játsszon nekünk.

A kortalan DJ Marcelle fellépéseit innovatívak és euforikusnak is szokták nevezni, dj-mixeit pedig nehéz műfaji behatárolhatóságuk miatt hangjátékoknak és szimfóniáknak: mindezt tánczenei környezetben hozza létre a barátságos holland, sokak szerint legenda, de elsősorban zenebolond és gyűjtő - ráadásul régebb óta, mint amennyi az UH Fest látogatóinak átlagéletkora.

Médiafelhajtás nem övezi, ám minket lenyűgözött egy koncertje tavaly egy testvérfesztiválunkon, ezért meghívtuk magunkhoz Luna Maria Cedron-t, aki Fiesta En El Vacio néven hozza létre balladisztikusan szintetizált hangképeit, élő elektronika melegségébe ágyazott történeteit.

Az elmúlt években többször volt a vendégünk különféle formációkkal, mint például a Crisis Sound System dj-trió tagjaként, nyáron pedig a Budokan Boys előtt léptettük fel MA'AM-mal közös, rögtönzött duójával - szólóban azonban először lép fel majd nálunk Nádházi Lajos: AIWA a záróeseményünkön játszik élő szettet.

Fellép a fesztiválon a skót Still House Plants trió, amely a londoni Café OTO történéseihez épp úgy kötődik, mint a glasgow-i Green Door stúdióhoz, a folkos dalformát az improvizációval ötvözi, ami miatt az is előfordult, hogy egy lelkes kritikus a The Quietus-nál arra ragadtatta magát, hogy Robert Wyatt-tel és a Velvet Undergrounddal vonjon párhuzamokat egy-egy szerzeményükről írva.

Bécsből érkezik régi szintetizátoros barátunk, Philipp Quehenberger, aki ezúttal nagyszerű duófelállását mutatja be nekünk Didi Kern dobossal. 

Japánból jön a Kukangendai power trio, amelynek legutóbbi, Palm című lemezét a Sunn O)))-alapító, illetve pár éve a fesztiválunkon is fellépő Stephen O'Malley adta ki az Ideologic Organnél. Minimalista és poliritmikus, primitivista és gazdagon strukturált, meditatív és dinamikus - ezek az ellentétek mind jellemzőek rájuk, kíváncsian várjuk őket.

A 23 éves, félig magyar, félig guineai, és a pécsi elektronikus zenei szakról jövő Siaga elsősorban a basszuszenék terén alkot izgalmas és kísérletező csavarokkal, absztrakt játékokkal, hipnotikus tempókkal. Élő szettjét mutatja meg majd nekünk.

A fentieken kívül a 2019-es UH Festen lépnek még fel:

Keiji Haino & Pándi Balázs
Lea Bertucci
Clara!
Bear Bones, Lay Low
Muqata'a
Mákó Rozi
Dorota: Solar The Monk
Jessica Ekomane
Parrish Smith
Sote: Parallel Persia feat. Arash Bolouri & Pouya Damadi
ODJ (Tommi Grönlund & Harri Hännikäinen)
dj. flugvel og geimskip
Cecilia
Sister Iodine
Robert Curgenven
Lucy Railton
OD Bongo

Az egyhetes fesztivál részeként műhelymunkákkal, illetve nyilvános beszélgetésekkel, közönségtalálkozókkal is színesítjük a zenei programot. Ezekről, továbbá az UH Fest fellépőinek további és utolsó 25 százalákáról a hónap végéig adunk hírt. A teljes program és a napi bontás szeptember első napjaiban lesz nyilvános.

A fesztivál összes helyszínére, koncertjére és eseményére érvényes bérletek 18 500 forintért kaphatók, kizárólag online

Minden fesztiváleseményre külön-külön is válthatók majd jegyek, a helyszínen, a koncertek napján. Utóbbi alól kivételt képez a Trafóban rendezett eseményünk, amelyre a Trafó honlapján válthatók elővételes jegyek.

A 2000 és 2010 között rendszertelenül, de folyamatosan jelentkező Ultrahang Fesztivál (UH Fest) egy négyéves látszólagos szünet és az UH Demo 2012-es elindítása után, 2014-ben tért vissza immár egyhetes programmal, és azóta minden év őszén jelentkezik. 2015-től partnerünk a tizenhat európai kísérleti zenei fesztivált tömörítő, az Európai Unió Creative Europe programjának keretében finanszírozott Shape Platform.

Back