UH Fest 2019: A nyitóeste

Szeptember 29. és október 6. között ismét nemzetközi zenei fesztivált rendezünk és műfajokon átívelő kalandokat keresünk: közel negyven fellépőt és produkciót mutatunk be Budapest különféle klubjaiban, helyszínein, tereiben. Bérleteink már kaphatók a Tixa oldalán.

Az elmúlt évek hagyományával szakítva a nyitóeseményünket új helyszínen, a Jurányi Ház színháztermében tartjuk. Szeptember 29-én, az UH Fest hétnapos programsorozatának nyitókoncertjén fellép Mákó Rozi, aki Tsering néven és Committee duójával a techno irányába kalandozott az utóbbi időkben, most azonban szóló elektronikus műsorával nyitja a fesztivált. Őt Lucy Railton követi majd csellón és elektronikán. A brit művész tavalyi, Paradise 94 című lemezét nagyon szerettük, azóta pedig élőben is volt szerencsénk látni, ami csak megerősített bennünket abban, hogy be szeretnénk mutatni a magyar közönségnek is.

A nyitóeseményen egyedülálló műsorral tisztelgünk a több évtizede Stockholmban élő magyar zeneszerző és komputerzenei úttörő, Ungváry Tamás előtt. 

Ungváry a hatvanas években a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagjaként járta a világot, és eredetileg bár zongorát, hegedűt és gordont tanult, valamint karmesterként diplomázott 1969-ben, figyelme igen korán a komputerzene irányába fordult. A hetvenes években, amikor nemzetközi fesztiválokon játszották elektronikus zenei munkáit, ő már Stockholmban élt és alkotott. Később az EMS tanára és művészeti vezetője, a berlini DAAD meghívott zeneszerzője volt, majd a Bécsben tanított, illetve tanít a mai napig számítógépes zenét. 1982-es Ite, Missa Est című ritka mesterművét a Fylkingen kiadó jelentette meg. 

Érdeklődésének középpontjában a koreográfia és a zene kapcsolata, illetve az emberi érzelmek gesztusokon keresztüli megnyilvánulásának intermediális, számítógépes közvetítése áll a mai napig, és ennek mentén fejleszti egy új, SensOrg nevű "hyperinstrument" prototípusát. Ungváry pár éve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is tartott mesterkurzust.

Ungváry műveit a zeneszerző jelenlétében és vele közreműködve Baráth Bálint, Nagy Ákos, illetve Siklósi Kristóf mutatják majd be, a műsort az Unearthing The Music projekttel együttműködésben valósítja meg a fesztivál.

A fentiekkel együtt az alábbi fellépőket jelentettük be eddig, a lista még korántsem teljes:

Keiji Haino & Pándi Balázs
Hommage á Tamas Ungvary feat. Nagy Ákos, Baráth Bálint, Siklósi Kristóf & Ungváry Tamás
Errorsmith
Lea Bertucci
Clara!
Kukangendai
Bear Bones, Lay Low
Muqata'a
AIWA
Mákó Rozi
Dorota: Solar The Monk
DJ Marcelle
Jessica Ekomane
Parrish Smith
Sote: Parallel Persia feat. Arash Bolouri & Pouya Damadi
ODJ (Tommi Grönlund & Harri Hännikäinen)
dj. flugvel og geimskip
Didi Kern & Philipp Quehenberger
Cecilia
Sister Iodine
Robert Curgenven
Lucy Railton
OD Bongo
Siaga
Fiesta En El Vacio
Still House Plants

Az egyhetes fesztivál részeként műhelymunkákkal, illetve nyilvános beszélgetésekkel, közönségtalálkozókkal is színesítjük a zenei programot. A teljes program és a napi bontás szeptember első hetében lesz nyilvános.

A fesztivál összes helyszínére, koncertjére és eseményére érvényes bérletek 18 500 forintért kaphatók, kizárólag online

Minden fesztiváleseményre külön-külön is válthatók majd jegyek, többnyire a helyszínen. A Trafóban tartott estére a jegyek elővételesen a Trafó honlapján már kaphatók. 

A 2000 és 2010 között rendszertelenül, de folyamatosan jelentkező Ultrahang Fesztivál (UH Fest) egy négyéves látszólagos szünet és az UH Demo 2012-es elindítása után, 2014-ben tért vissza immár egyhetes programmal, és azóta minden év őszén jelentkezik. 2015-től partnerünk a tizenhat európai kísérleti zenei fesztivált tömörítő, az Európai Unió Creative Europe programjának keretében finanszírozott Shape Platform.

Back