Ludomir Franczak és H.D. Thoreau a Kolorádó erdejében

Henry David Thoreau 1845-ben költözött két évre a Walden-tó környékére Massachusetts államban. Az ott eltöltött idő alatt az erdőben gyűjtött élelmet, tóból fogott halat és a tulajdon kezével épített házban élt, tapasztalatait pedig a „Walden, or Life in the Woods” című, tizenkilenc esszéből álló kötetben foglalta össze, ami egyébként magyarul is megjelent. Az ökoanarchizmus korai alakjának is tartott transzcendentalista filozófus ezzel nem csupán egy társadalmi kísérletet folytatott le és egy szatirikus vitairatot hozott létre, hanem az önrendelkezés, a termelés és a befelé fordulás kérdéseit kielemezve megteremtette a polgári engedetlenség fogalmát is. 

Ez ragadta meg Ludomir Franczak lengyel művészt, aki nem elsősorban adaptálta mindezt egy audiovizuális előadás és installáció formájában, hanem sajátos módon dolgozta fel Thoreau kísérletét és a művét övező párbeszédet.

„Thoreau két évig élt az erdőben, nekem pedig ennyi időbe telt, hogy elolvassam a művét. Nem folyamatosan olvastam. Különböző könyvtárak köteteit kölcsönöztem ki, és tulajdonképpen a könyv olvasói által hátrahagyott firkálmányok keltették fel leginkább az érdeklődésemet. Nem tudom, felétek mi a szokás, de én biztosan nem írnék bele egy könyvtári példányba. Thoreau olvasói azonban ellenálhatatlan vágyat éreznek, hogy a számukra fontos részleteket aláhúzzák a szövegben. Három példányt is végiglapoztam, mind más könyvtárhoz tartoztak, de jelölések mindegyikben voltak. Sőt, az internetes aukción vásárolt saját példányom is tele volt aláhúzásokkal. A könyvem azelőtt Adam Chromiak gyűjteményét gazdagította. Adam számos helyen megjelölte a példányt, így emelte ki, amit fontosnak tartott. A sorok mellé biggyesztett lábjegyzeteken és kérdőjeleken keresztül még Thoreau-val is elbeszélgetett. Én is elkezdtem jegyzeteket írni a lapokra – a margón lévők az enyémek” – írja bevezetőjében. 

Az UH Fest és a SHAPE Platform a Kolorádó fesztivállal és az Adam Mickiewicz Intézettel, valamint az AZVLM csapatával összefogva mutatja be Ludomyr Franczak: Walden című egyórás előadását, amely a Kolorádó fesztivál Oázis nevű helyszínén lesz majd három napig látható-hallható-átélhető, minden nap egy órán át, este. Részletek a Kolorádó honlapján.

Az UH Fest idei dátumáról, részleteiről és elővételes bérleteiről erre találtok információkat.

Back