Kezdődik az UH Fest, őket hallhatjuk a fesztivál egy hete alatt

Egy év kihagyás után újból nemzetközi szabad zenei fesztivált rendezünk.

A húsz éve aktív UH Fest továbbra is a szorosan vett műfaji kereteken túli izgalmakat és a kultúrák közti párbeszédet célozza, tizenhat ország harmincnégy fellépőjét mutatja be október 4. és 10. között négy budapesti helyszínen: a Trafóban, a Turbina Kulturális Központban, a Gólyában és a Francia Intézetben. Fesztiválbérletek október 3-án éjfélig kaphatók, de minden eseményre válthatók a helyszínen, illetve online elővételesen is napijegyek. A jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően az UH Fest minden eseménye oltási igazolvánnyal látogatható.

Hétfő este pontban hét órakor Ladik Katalin performansza, a Bevarrt hangok nyitja a 2021-es UH Festet. A magyar avantgárd és hangköltészet ikonját Maria Rossi, azaz Cucina Povera koncertje követi, akinek zenéje kapocs a Night School és az Editions Mego világai között. Szemző Tibor zeneszerző, a 180-as Csoport alapító tagja, az elmúlt négy évtized magyar kísérleti zenéjének folyton megújhodó kulcsfigurája; Gryllus Ábris médiaművész, hangdesigner és elektronikus zenei alkotó, a Farbwechsel és a Death Of Rave kiadóknál jelentek meg művei. Közös produkciójukat a fesztiválon mutatják be először. Utánuk a PLF, azaz Elvin Brandhi, Peter Kutin és Lukas König brutalista dub elektronika-dob-gitár-ének triója zárja a nyitóestét a Turbinában.

A daldekonstrukció, kavargó elektronika, improvizáció, szabadszavak felől érkező Freya Edmondes, azaz Elvin Brandhi másnap szólóban is fellép ugyanott. Rajta kívül a kedd napon mutatja be a Balaton mederszerkezeti formáinak kottává, majd hanggá alakítását Sós Gergő, azaz monoton/monokrom; lenyűgözően besorolhatatlan experimentális dobprodukcióját Eric Thielemans; az estét pedig a Vanligt Folk duó abszurdista/primitivista ebm-je zárja. 

A szerdai nap házigazdája a Francia Intézet. Már délután négy órától, majd az azt követő két napban is ingyen látogatható lesz Simon Lazarus reflektív tükröket, plexit, fát, ledeket, mozgásérzékelőt, videót és sound loopokat használó audiovizuális installációja, az Unagi; majd a koncertek: Loup Uberto vándornomád folkzenéje; Bartha Márk, Bertók Márton és Kiss Raymond nálunk bemutatkozó új elektronika-gitár triója, az Ensemble In Limbo; Valentina Magaletti improvizációtól a dubon át a drone-ig kalandozó dobkísérletei; Terrine szabálytalan „free nuke” zajai-ütemei.

A csütörtöki estén az Gólyában lép fel a melodráma és a punk energiáit ötvöző portugál queer-pop-beatmaker Odete; bemutatkozik DJ Kard, a Lahmacun rádió rezidense; a London-Glasgow free-impro-posztpunk tengelyről érkezik a Still House Plants trió; templomi zenét idéz és r&b vokálmintákkal cincálja drone-ambientjét Dino Spiluttini; és visszatér az élő zenéléshez Molnár András, azaz The Stanley Maneuver

Pénteken koraeste a Turbinában játszik Francesco Cavaliere és Leila Hassan poliritmikus-hipno-dubos spoken word experimentália duója, a Bokeh Versions és a Kraak kiadók tájékáról érkező Sea Urchin; az ausztrál énekes-dalszerző Julia Reidy; illetve Jeff T Bird és Michael Jeffrey Lee váratlan fordulatokkal, fekete humorral, elektronikával, szaxofonnnal és történetmesélő szintipoppal operáló duója, a Budokan Boys.

Az ő koncertjeik után a Gólyában folytatódik a pénteki program: az ugandai Nyege Nyege-közeli Authentically Plastic szettjeiben a vogue, a gqom és a savas afrofuturizmus lüktet a poliritmikus technóval; nyers és kiforgatott kudurót játszik az angolai származású és a Hyperdub által kiadott Nazar; Käbakö és Sniccer, a Fuck The Roles feminista dj-kollektíva két kulcsfigurája nyitja a bulit; végül pedig Jessicunt, az NTS Juxtaposition című műsorának házigazdája zárja.

A fesztivál több éves hagyományát folytatva a szombati nap helyszíne a Trafó, ahol a Budapest és Pécs kísérleti elektronikus zenei színtereiben gyökerező Kamon Kardamom trió, azaz Bolcsó Bálint, Kaincz Orsolya és Labus Miron elektro-akusztikus improvizációs projektje mutatkozik be először élőben; hasonlóan friss produkció lesz azon az estén Morten Joh és Anders Hana tiszta hangolású norvég folkhipnózisa és népzeneinterpretációja, a Naaljos Ljom; illetve Gaute Granli egyszemélyes és pszichedelikus daldekonstrukciói is a hatodik napon zörögnek majd.

A nagyterem koncertjei után a program a Trafó pincéjében folytatódik: Finlay Shakespeare vérbeli szintipop, ám moduláris elektronikafolyama és érzelemkitörései folyton túllépnek a műfaj határain és organikus technóba csapnak át; Roh Yugen és Nemerov a fesztiválon mutatják be élőben közös duójukat: melodrámát és kemény ütemeket ígérnek; Mystic Voip és DJ Köd vizuális alkotók és kiberkalandorok, a PÉNZ rave-kollektíva hősei és legizgalmasabb dj-i, külön-külön is, együtt meg főleg. 

Vasárnapi záróeseményünk már késő délután elkezdődik a Turbinában: az amerikai zajlegenda, a Sissy Spacek tagja és a Helicopter kiadó alapítója John Wiese már fél hatkor színpadra áll; a szabadkai születésű, jelenleg Párizsban alkotó Thea Soti folytatja a kísérleti hangművészet és elektronikus zene határterületein; a fesztivált pedig a Berlinben élő és idén The Buggal közös lemezt készítő Dis Fig fejezi be jéghideg és drámai hangjaival. 

A fesztivál programjáról és fellépőiről, illetve az eseményekre való bejutásról a fesztivál honlapján tudhattok meg többet.

A fesztivál vizuális identitását, mint 2018 óta minden évben, a de_form készítette. Fő partnerünk továbbra is a tizenhat kísérleti zenei fesztivált tömörítő, az Európai Unió Creative Europe programjának keretében finanszírozott Shape Platform, amelynek az UH Fest alapítója és 2015 óta tagja. További támogatóink és partnereink: a Goethe Institut, az Olasz Intézet, a Francia Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum, a TelepArt, a ProHelvetia, az NKA, a Trafó, a Flanders: State Of The Art, a Tixa, a Turbina Kulturális Központ és a Gólya. 

A program a Budapesti Őszi Fesztivál és a Budapest Brand közreműködésével valósul meg.

 

Back