Két hónap múlva indul az UH Fest, bejelentünk pár fellépőt

Évtizedes hagyományunkat folytatva idén ősszel ismét egyhetes nemzetközi zenei fesztivált szervezünk Budapesten. Az UH Fest továbbra is a kultúrák, színterek és szubkultúrák közötti párbeszédet igyekszik erősíteni, a szorosan vett műfaji kereteken túli izgalmakat keresve, illetve szabad, kalandvágyó zenéket bemutatva hét napon át, október 2. és 8. között. 

Elővételes bérleteink már kaphatók, augusztus 31-ig még kedvezményesen. 

A fesztivál harmincöt fellépője öt különböző helyszínen játszik majd: a Turbinában indítjuk a hetet, majd a Francia Intézet, a Három Holló és a Gólya után a Trafó fenti és lenti termeiben töltjük a szombatot, hogy a vasárnappal ismét a Turbinában zárjuk a fesztivált.

Az UH Fest nyitónapján lép fel Maria W Horn és Sara Parkman gyászt, szakrális dalokat és rituális folkot, a black metal világát a spektrális zenével ötvöző projektje, a Funeral Folk. Horn és Parkman a színpadon Mats Erlandssonnal bővül trióvá, hogy élőben is meg tudják valósítani az elektronikát, gitárokat, éneket és különféle tradicionális akusztikus hangszereket felvonultató tavalyi lemez anyagát.

A Trafó nagytermében játszik Pat Thomas (zongora), Antonin Gerbal (dob), Joel Grip (bögő) és Seymour Wright (alt szaxofon) kvartettje, az أحمد [Ahmed], amely a néhai Ahmed Abdul-Malik nagybőgös-arablantos jazzista filozófus amerikai, arab és kelet-afrikai zenéket kutató munkásságát értelmezi újra repetitív-kísérleti, súlyosan ritmizált, és megismételhetetlenül egyedi, új és szabad, 21. századi jazzé.

A szabad zenélést a teljesen ellentétes irányból közelíti meg Jéger Dávid (dob), Kiss Raymond (gitár) és Révai Nándi (moduláris elektronika) triója, a Primteori. Ők a fesztivál keddi napján játszanak majd, méghozzá különleges, öttagú felállásban, amelybe a Kripta alkotói közösségéből vesznek még be két zenészt – hogy kiket, arról majd később.

A Gólyában lép fel Clíona Ní Laoi és Michelle Doyle noise duója, az Avon Terror Corps-közeli, ír Dreamgirls; a Három Hollóban a szlovén zajművész, Maja Osojnik; a Turbinában, a pénteki napon visszatér Cséfalvay András, a szlovák irodalmi-művészeti-zenei underground fontos alakja, a minimalista konceptuális folk sajátosan kívülálló hangja.

Szintén a pénteki napon mutatja be az idén tavasszal a Mute-nál megjelent, egészen drámai, megrázóan mélyről jövő és csupasz GUT című lemezét Daniel Blumberg; szerdán pedig, a Francia Intézetben lép színpadra a Rien Virgule trió, amelynek kísérleti popzenéje akár a White Noise-ig visszavezethető, ugyanakkor La Consolation des Violettes című legutóbbi lemezének dalai és dinamikái már egészen hipnotikus kozmikus-pszichedelikus rockot idéznek. 

Augusztus 31-ig még kedvezményesen kaphatók a fesztivál minden programjára érvényes bérletek, de a korábbi évekhez hasonlóan a koncertekre külön, a helyszínen is válthatók lesznek jegyek, illetve elővételesen is. A napi elővételek augusztus és szeptember folyamán fokozatosan, de legkésőbb a fesztivál teljes programjának és napi bontásának bejelentésekor, szeptember első felében válnak elérhetővé.

A következő hetekben újabb fellépőkkel és részletekkel jövünk, kövessetek be minket Instagramon, a fesztivál Facebook-eseményét pedig erre találjátok. Nemsokára jelentkezünk, addig is jó nyarat!

Back