Hazai fellépők, magyarok premierjei, visszatérő helyiek az idei UH Festen

Sokéves hagyományát folytatva októberben ismét nemzetközi és szabad zenei fesztivált szervez az UH Fest. A hét napon át tartó eseménysorozat harmincnégy fellépőt mutat be Budapest hat helyszínén: a Dürer Kertben, Trafóban, Turbinában, Gólyában, Három Hollóban és a Francia Intézetben. 

Az UH Fest továbbra is magyarországi premierekben gondolkodik, és bár ez többnyire nemzetközi fellépők hazai bemutatkozását takarja, több helyi zenész vagy projekt esetében is premiert jelent majd október 10. és 16. között.

A fesztivál hatodik napján a Trafó nagytermében mutatkozik be közönség előtt Janky Máté és Molnár András új projektje, az S+. Mindketten játszottak már – több alkalommal is – a fesztiválon, Janky, azaz Alley Catss még 2013-ban debütált az UH Demón, azóta pedig a hazai kísérleti digitália egyik legkarakteresebb alakja, a Daddypower kiadó alapítója; Molnár, azaz The Stanley Maneuver pedig tavaly tért vissza több év után az élő elektronikához és adott felejthetetlen koncertet a 2021-es UH Festen.

Hasonlóképp premierrel készül a Hágában végzett és Rotterdamban élő Mákó Mári, aki tavalyi, Oudemian című – a post-club elektronikát akusztikus kamarazenével ötvöző – első szólólemezét mutatja be háromfős zenekarral és a műsorhoz tartozó mozgó képanyaggal a fesztivál keddi napján.

Az UH Festet egészen különleges felállással és a fesztiválra készült műsorral nyitja a Neon Drog Arkestra. A Biró Marci (Norms, Piss Crystals, Savfiúk stb.) dob-elektronika szólóprojektjeként indult Neon Drog márciusban bővült ki egy koncertre Jéger Dáviddal (Gypsy SS, Primteori, Önkiirtás stb.) egy másik dobon, a fesztivál nyitókoncertjére pedig hozzájuk csatlakozik Nagy Kalliopé Mária (Balta, Észlelés, Homár, Norms) és Solti Ábel (Unit 731) – mind dobokon. 

Szintén ritkaságszámba megy a hétfői nyitóesemény másik kollaborációja, a közép-európai elektronika két meghatározó alakjának, Lucia Udvardyovának (Palmovka) és Márton Péternek (Prell) a közös fellépése. Hozzájuk hasonlóan régi visszatérője a fesztiválnak Baracskai Zlatko, kísérleti zenész és médiaművész, aki a szerdai napon, a Francia Intézetben lép majd fel.

A fesztivál pénteki bulieseményét nyitja majd az EO, azaz Soupire (más alkotói nevén: Penis Envy) és Fantastic Mr. Speed közös dj duója a Gólyában, amellyel a felpörgetett bpm-eket lassabb basszusokra és ütemtelen kalandozásokra cserélik. Szombaton pedig, a Trafó pincéjében, a Kultúrmaszti feminista queer kollektiva művésze és a Persephone tagja, Fr33skid zárja a bulit ghettotech-juke-jungle-rap vonalon.

Vasárnap a Turbinában lép fel a nyakatekert iramot diktáló, billentyűkkel megspékelt, pszichedelikus hardcore-punkot játszó, öttagú Palánta, amely a fesztivált nyitó Neon Drog Arkestrához hasonlóan a Kripta közösségének (egyik) szupergrupjaként is felfogható.

Végül, ám korántsem utolsósorban, az UH Fest csütörtöki napján, a Három Hollóban mutatkozik be a fesztivál közönsége előtt Emcsi, azaz Domokos Emőke, aki field recordingokat bont le és alkot belőlük elektronikus hangképeket; illetve tér vissza Barta Bence, azaz Noahstas, aki testi traumáit dolgozta át plasztikus zajformákká idén megjelent új hanganyagán (Black Bile, Exiles). 

Az UH Festre minden eseményére érvényes bérletek már kaphatók.

A korábban bejelentett fellépőink: 

Nikolaienko
Felisha Ledesma
Coby Sey
Mai Mai Mai
Officine
Kee Avil
Ale Hop
Heta Bilaletdin
Jung/Frye
Ossia
Kinlaw & Franco Franco
Vica Pacheco
Prison Religion
Tears|OV
Babau
Isabella Forciniti
Frédéric D. Oberland & Irena Z. Tomažin

Elővételes jegyeink már a következő koncertekre is elérhetők:

Coby Sey, Kee Avil, S+, Nikolaienko, szombat, Trafó;

Prison Religion, Palánta, Isabella Forciniti, vasárnap, Turbina;

Nyitóeste: Neon Drog Arkestra, Felisha Ledesma, Palmovka/Prell, Tears|OV, hétfő, Dürer Kert.

A külön napi eseményekre mindre lesz lehetőség elővételes jegyek vásárlására, illetve a helyszínen is válthatók majd belépők a koncertek napján (a helyszínek befogadóképességétől, illetve az eladott elővételes jegyek és bérletek számától is függően). 

Az UH Fest továbbra is a szorosan vett műfaji kereteken túli izgalmakat keresi, illetve a kultúrák, színterek és szubkultúrák közti párbeszédet igyekszik erősíteni. 

A fellépők teljes listája és a napi bontás jövő héten lesz nyilvános.

Back