| Share

2007. március 21-25., Merlin, Budapest

Jegyárusítás: Wave lemezbolt (Révai utca 4.)

E-mail

Fesztiválunkon nem csupán színpadi produkciókat mutatunk be, hanem egy példaértékű New York-i projektet is, ez a Share.

A Share egy olyan kezdeményezés, mely az audio és video művészek nyitott és spontán együttműködésének támogatása mellett kötelezte el magát, és ennek a közösségnek a fenntartásához biztosítja a szükséges infrastruktúrát, a szó tág értelmében. A Share egy közönség és zenész relációját újraértelmező nyitott mixer, ahol nincs színpad, egy térben közös zenélés és vetítés folyik. A hangfalak több irányba sugároznak, a vetítések pedig falakra történnek.

A projekt lényege tehát egy olyan közösségi alkotási folyamat létrehozása, melyben lehetőség van arra, hogy a közönség egy digitális hang- és képtovábbító technikával felszerelt térben saját hangszerrel (a powerbooktól a citeráig), képszerkesztő berendezésekkel rácsatlakozzon a rendszerre és három-négy órán keresztül közös zenélésben, vetítésben vegyen részt. A projekt a modern technika segítségével a művészet demokratizálását, a művészi elképzelések izgalmas összeérését teszi lehetővé. Szemben a hagyományosnak mondható színpadi produkcióval szemben, itt feloldódni, eltűnni látszik a közönség, hiszen bárkinek, aki erre késztetést érez, a megfelelő normák betartása mellett, lehetősége van a részvételre.

A Share 2001 óta létezik New Yorkban, ahol egy tucat digitális és hanggal/képpel, intermédiával foglalkozó művész nem csupán a projekt technikai hátterét (berendezéseket és szoftvereket) fejlesztette ki, hanem kidolgozta egy ilyen nyitott alkotási folyamat etikettjét és normarendszerét is. Projektjük támogatója a New York egyik internetszolgáltatója is, így a szeánszokról nem csupán felvételek készülnek, hanem online is közvetítik azt. A Share létrejötte óta minden hétvégén klubszerűen kerül megrendezésre, amelyen a város multimédiás művészeinek bemutatkozását, előadását vagy külföldi meghívott művészek produkcióját követően a "közönségé" a terep több órán keresztül. Természetesen a programot nem csupán a közös alkotásban részt venni szándékozók látogatják, hanem a csupán szemlélődni vágyók is.

Fesztiválunk hetében (2007. március 19-24.) 10 Share-es aktivista érkezik New Yorkból, akik a fesztivál helyszínén egy négynapos workshop keretében, magyar és a környező országokból érkező, audio- és videoművészettel, kultúraszervezéssel foglalkozó résztvevők segítségével felépítenek egy 6-8 munkaállomásból álló nyitott audio és video hangrendszert.

A workshop résztvevői nem csupán a rendszer felépítést, egy ilyen rendezvény szervezési fogásait, szabályait tanulják meg, hanem a fesztivál szombati, 22 órától ingyenes napján bemutatót is tartanak, majd pedig maga a közönség zenélhet és vetíthet a Share szabályainak megfelelően.

Előzetes jelentkezés: jackietriste@yahoo.co.uk

Kapcsolódó oldalak