| Heribert Friedl

03.21 Szerda, 18:00-20:00

Merlin (kisterem)
1052 Budapest, Gerlóczy u. 4.

Vissza a fellépőkhöz

Heribert Friedl
Heribert Friedl

Heribert Friedl azt a minimalista esztétikát követi, amely kevés hanggal, apró történésekkel, olykor szinte észrevehetetlen elmozdulásokkal dolgozik. Látszólagos egyszerűsége ellenére nagyon kényes zene ez: minden egyes hang rendkívüli jelentőséget kap, szinte mindegyiken külön-külön áll vagy bukik az egész mű értéke.

Friedl Bécsben él, szobrászként végzett a bécsi Iparművészeti Egyetemen. Kiállításain szagokkal és hangokkal is dolgozik, "nem látható tárgyakat" (non visual objects) létrehozva. 1998 óta zenél szólóban, és olyan művészekkel együttműködve, mint pl. John Norman (Radian), és Bernhard Günter (aki ennek a minimalista esztétikának talán a legnagyobb alakja). Digitális hangok és környezeti felvételek mellett az utóbbi időben (természetesen számítógéppel kezelt) cimbalom-hangokat is felhasznál munkáiban.

Több mp3-kiadvány és a trente oiseaux (Günter kiadója) és az and/OAR kiadóknál megjelentetett lemezek után 2005-ben Raphael Moserrel létrehozta a nonvisualobjects labelt. Itt a minimalizmus olyan nemzetközileg elismert alakjait jelentette meg, mint Steve Roden, Richard Chartier, Roel Meelkop, Bernhard Günter és mások.

Hanganyag

Kapcsolódó oldalak