| Islaja

03.25 Vasárnap, 20:00-01:30

Merlin (nagyterem)
1052 Budapest, Gerlóczy u. 4.

Vissza a fellépőkhöz

Islaja

Islaja, azaz Merja Kokkonen a Helsinkiben élő fiatal képzőművész és zenész Sami Sänpäkkilä (ES) Fonal kiadójánál jelentette meg első lemezét 2004-ben, és ezzel egy csapásra bekerült a köztudatba. Egyrészt az időzítés is szerencsés volt, hiszen néhány évvel ezelőtt a folk ihletettségű, énekes-dalszerzők az underground zenei médiumok figyelmének központjába kerültek ismét, másrészt Islaja esetében hiba volna csupán a "jó helyen, jó időben" együttállás számlájára írni a sikert. Míg sok pályatársa "csupán" jó dalokat jól ad elő, addig ő maximálisan a kreatívitás manifesztálásának lehetőségét látja a zenében. Dalai – melyeket finnül énekel – a különböző hangszerek arzenálját vonultatják fel, zenéje pedig minden esetlenségtől mentesen bájos, intim hangulatú és egyúttal pszichedelikus. A művészi szándék határozott megnyilvánulásának és a naivitásnak izgalmas elegye.

Minden bizonnyal hasonló benyomásokat keltett a világ számos pontján számos emberben Islaja muzsikája, hiszen olyan médiumok nyiltakoztak elismerően munkájáról, mint a The Wire vagy a Dusted Magazine, és olyan rangos fesztiválokra hívták meg Merja Kokkonen-t, mint az Eurosonic, Sonar vagy az All Tomorrow Parties.

Idáig három lemeze jelent meg: 2004-ben a Meritie (Fonal), 2005-ben a Palaa Aurinkoon (Fonal), tavaly egy Blaze Mountain Recordings című koncert CD-R. Új albuma idén év elején várható.

Kapcsolódó oldalak