| Xavier van Wersch

03.21 Szerda, 21:00-24:00

Merlin (nagyterem)
1052 Budapest, Gerlóczy u. 4.

Vissza a fellépőkhöz

Xavier van Wersch
Xavier van Wersch

"Zenei tanulmányaimat klasszikus zongora- és hegedűleckékkel kezdtem, majd egyre inkább a komponálás valamint az improvizáció kezdett érdekelni. 14 éves koromban kezdtem el szintetizátorokkal foglalkozni. Habár a legnagyobb szenvedélyem mindig is a zene volt, mégsem akartam konzervatóriumba menni. Az állandó gyakorlás gondolata elborzasztott. Különben is az Atari 1040-esemmel éveken keresztül készített tré hangjaim után egyre inkább untam a melódiákra és akkordokra épülő zenei elképzelést. Úgyhogy elmentem vizuális művészeteket tanulni. Majd egy idő után egy este, véletlenül felfedeztem, hogy a DX21 szintetizátor beállításait megpiszkálva zenét készíthetek, ahelyett, hogy magán a billentyűzeten játszanék. Úgy éreztem, újraszülettem. Ugyanebben az időben a kazettásmagnóm átmenetileg tönkrement, ami oda vezetett, hogy meglehetősen váratlan dolgokat rögzített, vagyis elkezdte a második életét élni. (Még mostanában is használom, éppen harmadik reinkarnációját éli.) Aztán hamarosan felfedeztem, hogy mennyi absztrakt elekronikus zene van körülöttem és kikötöttem az akadémián. Szerencsére a Sonology szak tananyagában nem szerepelt a gyakorlás..."

Diplomáját itt, a hágai királyi konzervatórium Sonology tanszékén szerezte. Munkái organikus reflexiók az elektronikus zene területén. Kompozícióiban, előadásaiban és installációin mindig megtalálható a kézben tartott káosz. Az ember és eszköz közötti kapcsolatot kutatja, amikor a kettőt egy olyan hibrid rendszernek fogja fel, ahol a véletlenszerű, hibás viselkedés az alapvető feltététele az interakciónak. Munkáinak másik visszatérő témája az úrjahasznosítás. Mint egy moder Frankenstein, van Wersch berendezéseit tönkrement eszközökből építi.

Meglehetősen zajos előadásait ellensúlyozandó van Wersch xaf néven ütemvezérelt felvételeket készít. Holland, izlandi és szlovén táncszínházaknak dolgozott mint hangtervező. Vezetője és alapítója a re.Bug nevű szervezetnek, mely a technológia és az ökológia találkozásából született projekteket támogat. Négyévi belgiumi tartózkodás után ma Magyarországon él. Oktatója a Novus Művészeti iskolának, ahol jelenleg éppen egy stúdiót hoz létre.

Hanganyag

Xaf: Gleam (release)

Kapcsolódó oldalak