| Robert Piotrowicz

03.22 Csütörtök, 20:00-03:00

Merlin (nagyterem)
1052 Budapest, Gerlóczy u. 4.

Vissza a fellépőkhöz

Robert Piotrowicz

Robert Piotrowicz a lengyel zaj és szadadimprovizációs szcéna egyik vezető alakja, 12 éves korában kezdett dobolni, majd gitárra váltott. A kilencvenes években a Stuckonceiling nevű hardcore és noise avantgárd metál ihletésű zenekarát vezette és jelentetett meg több albumot. Már ebben a hangos, rockos időszakban az improvizáció volt az, amely legizgalmasabb utakat nyitott számára, és hamarosan elkezdett elektronikával, analóg szintetizátorokkal foglalkozni. A fordulópont 1999 volt, amikor Anna Zaradny-val együtt, aki még 1998-ban csatlakozott hozzájuk, feladta a zenekart és mindketten kizárólag a kísérleti improvizációs zene felé fordultak.

A váltás követő évben Piotrowicz már az improvizációs zene olyan jelentős alakjaival zenélt, mint John Butcher és a The Necks dobosaként is működő Tony Buck. A rákövetkező évben Anna Zaradnyval megalakították a Musica Genera kiadót és fesztivált, tevékenysége ezek után főként ezekhez köthető.

Munkáiban Piotrowicz az analóg szintetizátort hangbányászásra, a gitárt, melyet vonóval, fémekkel, papírral, apró motorokkal szólaltat meg másodhangforrásként használja, majd ezekhez illeszti más elektronikus eszközök hangkaraktereit. A másokkal együtt megvalósított improvizációs tevékenység mellett szólóban komponál is, dolgozott filmek, színházak és rádiók számára. Komponált munkái zajból és elektoakusztikus zenei hagyományból építkeznek.

Legstabilabb impro triójának másik két tagja Anna Zaradny és Burkard Stangl, akikkel lemezt is jelentett meg Can't Illumination címen. Az utóbbi években emellett olyan más jelentős figurákkal lépett színpadra, mint Zbigniew Karkowski, Xavier Charles, Kevin Drumm, Jerome Noetinger, John Herge, Ignaz Schick Tony Buck, John Butcher, és zenélt olyan előadókkal mint Otomo Yoshihide, ErikM, Martn Siewert, Dieb 13, Werner Dafeldecker, Lionel Marchetti és Burkhard Beins.

Eddig két szóló- és egy kislemezt jelentett meg és számos európai fesztiválon (Audio Art Festival, Jazz en Gatineite, Alt F4, The Strings of Difference Athens, SKIFF, Muzyka z Mózgu, In Beetwen Chicago, Jazz in E., Copenhagen Jazz Festival, Art Rhytmic Depot) adott koncertet.

Hanganyag

Kapcsolódó oldalak