| ES

03.25 Vasárnap, 16:00-20:00

Merlin (kisterem)
1052 Budapest, Gerlóczy u. 4.

Vissza a fellépőkhöz

ES
ES

"In every tiny moment of our lives lays a hidden narrative deeper than any one lifespan. My films and music are concerned with discovering these hidden private narratives."

Az ES nevű zenei projekt mögött álló finn Sami Sänpäkkilä az a fajta figura, aki egymaga képes egy komplett zenei színtér kialakulását generálni úgy, hogy közben maga is lemezeket jelentet meg, filmeket készít, kiállít és egy nem kevesebb mint negyven húrral felszerelt lemezjátszóalapú hangszert talál fel. És egyáltalán nem utolsó sorban közben vezeti a Fonal kiadót, ami köré jelenleg a finn kísérleti-folk-ambient-pop (ez így egyben tekinthető a stílusirány megjelölésének) színtér csoportosul. A Fonal kiadványokat pedig szinte kivétel nélkül ajnározza a nagyvilág, mert ezek nyilvánvaló bizonyítékai annak, hogy a finn kísérleti-folk-stb színtér pillanatnyilag az egyik leginnovatívabb zenei szcéna a világon.

Az ES név az Experimentel Songcycles rövidítése, ami nagyon árulkodó a zenével kapcsolatban. Az ugyanis sokszor hosszan, repetitíven ismétlődő dallamok egymásutánja, egymásra épülése, ami egyáltalán nincs fényévnyi távolságra például Steve Reich világától. Ugyanakkor az ES zenéjében van valami megkapó könnyedség, egyfajta gyermeki minőség, amitől a minimalista és helyenként pszichedelikus darabok egészen maguktól értetődően befogadhatóak lesznek.

Sami Sänpäkkilä filmes munkásságának döntő hányadát rövidfilmek teszik ki, melyekből egy egészen átfogó válogatás DVD formátumban tavaly jelent meg, de 2010-re szeretné elkészíteni első játékfilmjét is. Sőt fut egy egészen különleges projektje is: már jó néhány éve készít egy rövidfilmet, mely folyamat a tervek szerint azonban csak a 2020-as esztendőben fejeződik be!

Az ES honlapján letölthető mp3-ak mellett Sami Sänpäkkilä rövidfilmejit is megtaláljátok!

Hanganyag

Kapcsolódó oldalak