| FM3

03.24 Szombat, 19:00-04:00

Merlin (nagyterem)
1052 Budapest, Gerlóczy u. 4.

Vissza a fellépőkhöz

FM3
FM3

Az FM3 név Christiaan Virant és Zhang Jian duóját takarja. Együttműködésük Pekingben kezdődött 1999-ben, bár akkor már mindkettejük csaknem egy évtizede részese volt a pekingi underground punk, illetve rock színtérnek. Zhang Jian amellett, hogy csaknem minden egyes rock kiadványon szerepelt, mint billentyűs, filmzenéket is készített. Meglehetősen éles volt tehát a váltás mindkettejük pályafutásában onnantól kezdve, hogy FM3 néven kísérleti elektronikával kezdtek foglalkozni. Első lemezük 2003-ban jelent meg, de az igazi hírnevet 2005-ös egyedülálló kiadványuk, Buddha Machine hozta meg számukra. Az egyszerű hangszóróval felszerelt, 9 loopot játszó kis műanyag dobozból első körben összesen 300 darab készült, de hamarosan akkora lehet a felhajtás körülötte, hogy mindenki akart belőle egyet. Gyakorlatilag minden magára valamit adó zenei magazin közölt róla szuperlatívuszokban egy kritikát, és gyakorlatilag minden magára valamit adó kísérleti és ambient zenész vett belőle minimum fél tucatot. Mára a Buddha Machine-ből több sorozat is készült, óriási példányszámban fogy belőle világszerte, a kezdetben anti-iPodnak nevezett eszköz ma már legalább annyira kultusz és/vagy divat tárgy, mint az említett mp3 lejátszó.

Minden bizonnyal az FM3 kapcsán az elkövetkezendő években mindenkinek a Buddha Machine fog eszébe jutni, pedig a duó hagyományos, lemez formátumú kiadványai is megérdemlik a figyelmet. Érzékeny, finom szövetű ambient zenéjükben az elektronikusan generált hangok mellett fontos szerephez jutnak a tradicionális kínai hangszerek is.

Ugyanakkor nem kell attól tartani, hogy az FM3 duót elhagyja a múzsája, miután a Buddha Machine kapcsán egyszer már homlokon csókolta. Christiaan Virant és Zhang Jian úgy tűnik, mindig képes kitalálni valami egészen újszerűt: most például elhatározták, hogy élő fellépéseik alkalmával némileg visszakanyarodnak rocker gyökereikhez és előveszik a gitárt, ami persze önmagában nem egy radikális lépés. Az azonban mindenképp eredeti koncepció, hogy koncertjeiket az év előrehaladtával egyre hangosabban játsszák. Tehát míg januárban egy FM3 fellépésen visszafogott ambient muzsikát hallhat a közönség, addig decemberre már pokoli hangerő és zúzás várható.

Hanganyag

Kapcsolódó oldalak